به گزارش گروه سلامت طنبا (خبرگزاری سلامت) از مدیکال نیوزتودی، پزشکان در گذشته برای درمان عفونتها از فلزات استفاده میکردند. اکنون محققان تصمیم گرفتهاند که این روشهای درمانی قدیمی را دوباره بررسی و از آنها در درمان عفونتها استفاده کنند.
افزایش روزبهروز انواع باکتریها، موجب مقاومت به آنتیبیوتیک در آنها شده است و دانشمندان به دنبال روشهایی برای حل این معضل هستند.
محققان دانشگاه کانکتیکات معتقدند با بررسی روشهای درمانی عفونت به وسیله پزشکان قدیم میتوان روشی مناسب برای برطرف کردن مشکل مقاومت به آنتیبیوتیک بهکار برد.
آن دسته از عفونتهایی که بیماران بستری در بیمارستان را به خود گرفتار میکنند معمولا نسبت به آنتیبیوتیک، مقاومت نشان میدهند. این نوع عفونتها که به عفونتهای بیمارستانی معروفاند، بهسختی درمان میشوند و مهلک هستند. از میان باکتریهای عفونتزای بیمارستانی میتوان به باکتری آسینتوباکتر بائومانی (Acinetobacter baumannii) اشاره کرد.
این باکتری در ابتدا افرادی مانند، کودکان کوچک، افراد مسن، قربانیان سوختگی و البته سربازان مجروح جنگی که سیستم ایمنی ضعیفی داشتند را بیمار میکرد. باکتری آسینتوباکتر بائومانی بسیار هوشمند است و میتواند یکسری مکانیسم متنوع در برابر درمانهای پزشکی بهکار برد و جلوی اثربخشی آنها را بگیرد.
این باکتری به راحتی وارد ششها شده و موجب بیماری ذاتالریه میشود و در عینحال میتواند مجاری ادراری را هم عفونی کند و در ضمن میزان گسترش آن از بیماری به بیمار دیگر بسیار بالاست.
محققان آمریکایی پس از بررسی انواع فلزات و شبهفلزات که پزشکان قدیم برای درمان عفونت از آنها استفاده میکردند، متوجه شدند که ماده معدنی سلنیم میتواند مقاومت به آنتیبیوتیک این نوع باکتریها را خنثی کند.
سلنیم ضدمیکروبی، نوعی آنتیاکسیدان رژیمی است که مصرف روزانه آن توصیه شده است و میتواند عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشیده و به سنتز اسید نوکلئیک کمک کند. این ماده معدنی حتی میتواند بیماریزاهایی مانند باکتری استافیلوکوک اورئوس (Staphylococcus aureus) را از بین ببرد.
باکتری آسینتوباکتر بائومانی، مدام با شرایط جدید خود را وفق میدهد و به همین دلیل محققان دانشگاه کانکتیکات، روشی بهکار بردند تا به جای حمله به آن که میتواند مکانیسم دفاعی آن را فعال کند، این باکتری را بهطور کل خلع سلاح کنند.
آنها با استفاده از سلنیم توانستند از سرعت فعالیت باکتری آسینتوباکتر بائومانی بکاهند و با تغییر ژنتیکی این باکتری، آن را از کار بیندازند.
به گزارش طبنا، محققان امیدوارند با استفاده از فلز سلنیم و البته بررسی فلزات و شبهفلزهای دیگر، بتوانند عفونتهای مقاوم به آنتیبیوتیک را درمان کنند.
مترجم: نادیا زکالوند
نظر شما